Uitstelgedrag: een coping mechanisme dat je succes in de weg kan staan

Uitstelgedrag kan je succes in de weg staan. Door de oorzaak van uitstelgedrag te achterhalen en gezonde coping mechanismen te ontwikkelen, kun je het verminderen en je bedrijf laten groeien.

Kevin Hendriks
Kevin Hendriks
05 oktober 2023

Beschrijving

Quick links

Als ondernemer ben je constant bezig met het nemen van beslissingen. Je moet keuzes maken over je producten of diensten, je marketingstrategie, je klantenservice, en nog veel meer. Deze beslissingen kunnen stressvol zijn, vooral als ze belangrijk zijn voor je bedrijf.

Een manier om met deze stress om te gaan, is uitstelgedrag. Door een taak uit te stellen, hoeven we ons daar tijdelijk niet mee bezig te houden. Dit kan een tijdelijke vorm van verlichting geven, maar op de lange termijn kan uitstelgedrag juist meer stress en angst veroorzaken.

Uitstelgedrag als coping mechanisme

Uitstelgedrag kan worden gezien als een coping mechanisme. Het is een manier om met stress, angst of onzekerheid om te gaan. Door een taak uit te stellen, hoeven we ons daar tijdelijk niet mee bezig te houden. Dit kan een tijdelijke vorm van verlichting geven, maar op de lange termijn kan uitstelgedrag juist meer stress en angst veroorzaken.

Oorzaken van uitstelgedrag

Uitstelgedrag kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

  • Angst om te falen
  • Te hoge verwachtingen
  • Te veel taken op je bord
  • Onzekerheid over hoe je een taak moet aanpakken
  • Te veel afleidingen

Tips om uitstelgedrag te verminderen

Als je last hebt van uitstelgedrag, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Zodra je de oorzaak weet, kun je beginnen met het ontwikkelen van gezondere coping mechanismen om met de stress en angst om te gaan.

Voorbeelden uit de praktijk

Uitstelgedrag kan zich op verschillende manieren uiten in het ondernemerschap. Enkele voorbeelden zijn:

  • Ondernemers die, zodra iets verkeerd gaat, alles weer alleen gaan doen en de verantwoordelijkheid bij anderen weghalen. Hiermee gooien ze vaak hun strategie weer overboord en staan ze hun eigen groei in de weg;
  • Ondernemers die weer wat nieuws gaan proberen en zo hun focus verliezen en tegelijk hun brand en expertise verzwakken.

Tips voor het achterhalen van de oorzaak van uitstelgedrag

  • Wees eerlijk tegen jezelf over wat je uitstelt. Wat is de taak of verantwoordelijkheid die je uit de weg gaat?
  • Overweeg wat de gevolgen zijn van het uitstellen van deze taak. Wat kan er gebeuren als je deze taak niet afmaakt?
  • Denk na over hoe je je voelt als je aan de taak denkt. Voel je je angstig, onzeker of gestresst?

Conclusie

Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem dat veel ondernemers kan belemmeren in hun succes. Door de oorzaak van het uitstelgedrag te achterhalen en gezondere coping mechanismen te ontwikkelen, kun je uitstelgedrag verminderen en je productiviteit en succes verbeteren.

Heb je hier hulp bij nodig?

Wil je meer weten over hoe je uitstelgedrag kunt verminderen en je productiviteit en succes kunt verbeteren? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Over de auteur

Kevin Hendriks is een expert in High Impact Business Building. Hij helpt ondernemers om een bedrijf te bouwen dat voor hen werkt. Tijdens de Personal Business Training sessies komen traint hij ondernemers om ondernemers de mechanismes die hun groei in de weg staan te vervangen door processen en systemen die hun succes waarmaken.

Kan jij hulp gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In 15 minuten kom jij erachter wat de meeste waarde toevoegt aan jouw bedrijf en wat daarom je volgende focuspunt moet zijn.