Stap van die loopband af en ontwerp een bedrijf dat voor jou werkt

Ben je het zat om constant te worstelen om je bedrijf draaiende te houden? Wil je een bedrijf ontwerpen dat bij jou past en je waarden en levensstijl weerspiegelt? Dan is het tijd om van die loopband af te stappen en een bedrijf te creëren dat voor jou werkt!

Kevin Hendriks
Kevin Hendriks
25 februari 2023

Beschrijving

Quick links

In dit artikel verkennen we waarom het ontwerpen van een bedrijf dat bij jou past cruciaal is voor jouw lange termijn succes en geluk. We geven je praktische stappen om een bedrijf te ontwerpen dat in lijn is met jouw waarden en levensstijl, zodat je kunt groeien op de manier die jij wilt.

Het runnen van een bedrijf dat niet bij jou past kan vermoeiend en demotiverend zijn. Als je op een gegeven moment voornamelijk met werk bezig bent dat je niet leuk vindt, kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Aan de andere kant, als je werk in lijn is met jouw waarden en levensstijl, is het gemakkelijker om gemotiveerd, geïnspireerd en energiek te blijven.

Stap 1: Definieer jouw waarden en doelen

De eerste stap bij het ontwerpen van een bedrijf dat voor jou werkt, is het definiëren van jouw waarden en doelen. Neem de tijd om na te denken over wat belangrijk is in jouw leven en bedrijf. Stel jezelf vragen zoals:

 • Wat waardeer ik het meest in het leven?
 • Wat zijn mijn langetermijndoelen?
 • Wat voor impact wil ik maken met mijn bedrijf?
 • Wat voor levensstijl wil ik hebben?

Zodra je een duidelijk begrip hebt van jouw waarden en doelen, kun je beginnen met het ontwerpen van jouw bedrijf rondom deze principes.

Stap 2: Beoordeel je huidige bedrijfsmodel

De volgende stap is om je huidige bedrijfsmodel te beoordelen. Kijk kritisch naar je bedrijf en vraag jezelf af:

 • Sluit mijn bedrijf aan bij mijn waarden en doelen?
 • Doe ik werk dat ik leuk en betekenisvol vind?
 • Kan ik de levensstijl bereiken die ik wil met mijn huidige bedrijfsmodel?
 • Gebruik ik mijn tijd, energie en middelen op de meest effectieve manier?

Wees eerlijk naar jezelf en identificeer gebieden waar je bedrijf niet aansluit bij je waarden en doelen. Deze gebieden worden de basis van je herontwerp.

Stap 3: Herontwerp je bedrijf

Nu we jouw waarden en doelen duidelijker hebben en weten waar we moeten beginnen met  verbeteren, is het tijd om je bedrijf opnieuw te ontwerpen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe kan ik mijn bedrijf meer in lijn brengen met mijn waarden en doelen?
 • Welke veranderingen moet ik aanbrengen om de levensstijl te bereiken die ik wil?
 • Welke nieuwe producten, diensten of bedrijfsmodellen kan ik introduceren om mijn klanten beter van dienst te zijn en beter aan te sluiten bij mijn waarden?

Wees niet bang om grote veranderingen aan te brengen als dat nodig is. Onthoud dat het doel is om een bedrijf te creëren dat voor jou werkt, niet om de status quo te behouden.

Door een bedrijf te ontwerpen dat bij jou past, kun je gemotiveerd blijven, genieten van je werk en de vrijheid hebben om buiten het werk te doen wat je leuk vindt.

Stap 4: Implementeer en evalueer

Geweldig! Je hebt een strategie ontwikkeld en een duidelijk plan van aanpak opgesteld. Nu is het tijd om je ideeën tot leven te brengen. Maar voordat je begint, is het belangrijk om je doelstellingen duidelijk te communiceren met je team.

Je team zijn ook de mensen bij bedrijven waar je mee samenwerkt, mensen die je op een andere manier steunen, je familie, enzovoorts. Zo weten zij wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze zich volledig inzetten om de doelen te bereiken. Samen sta je immers sterker!

Om te blijven groeien is het belangrijk om regelmatig je voortgang te evalueren. Stel jezelf vragen als:

 • Is de richting nog steeds duidelijk voor iedereen?
 • Worden onze doelen nog steeds bereikt?
 • Loopt alles volgens schema en binnen het budget?

En vergeet niet, het ontwerpen van een bedrijf dat bij je past, is een doorlopend proces. Het kost tijd om te ontdekken wat echt belangrijk voor je is en hoe je dat kunt integreren in je bedrijf.

Door deze stappen te volgen en jezelf de tijd te gunnen om te experimenteren en te groeien, kun je een bedrijf creëren dat niet alleen succesvol is, maar ook voldoening en geluk brengt. Dus blijf positief, blijf experimenteren en ga ervoor!

Kan jij hulp gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In 15 minuten kom jij erachter wat de meeste waarde toevoegt aan jouw bedrijf en wat daarom je volgende focuspunt moet zijn.