Een gebrek aan kennis zorgt voor een gebrek aan macht

Op verschillende vlakken zijn vaak twee werkwijzen leidend: de een zoekt eindeloos alles uit zonder daadwerkelijk wat te doen, de ander doet en kijkt pas op als het niet blijkt te werken. Hoe kun je hier een goede middenweg in vinden?

Kevin Hendriks
Kevin Hendriks
31 mei 2021

Quick links

Je hoeft niet alles te weten

Je hoeft niet alles te weten, maar het is wel handig dat je de hoofdlijnen snapt. Dan rest de vraag: de hoofdlijnen van wat? Daarom is het ook zo belangrijk af te bakenen waar je mee bezig bent. Bepaal als bedrijf waar je bekend om wilt staan. Bepaal als persoon waar je verantwoordelijk voor bent. Voor beide situaties helpt het in kaart te brengen, waar jij globaal verstand van moet hebben.

Houd je doelstellingen scherp

Een gebrek aan rust is vaak de oorzaak van een rem in progressie. Zorg daarom dat al je inspanningen aansluiten op wat je daadwerkelijk wilt bereiken en verspil geen tijd, energie en geld aan onnodige dingen. Besteedt dit dan liever aan jezelf!

Zorg dat je doelstellingen van vandaag, deze week en deze maand, aansluiten op je doelstellingen voor dit jaar, de komende vijf jaar en de dingen die je later in je leven wilt bereiken. Je hoeft nu niet de rest van je leven uit te stippelen, maar er helemaal niet over nadenken brengt je niet vanzelf in de goede richting.

Wat heb je nodig?

Blijf terugvallen op je doelstellingen en bedenk voordat je wat nieuws begint of het aansluit bij wat je eerder hebt bepaald. Bedenk ook voor jezelf wat je nodig hebt om deze doelstellingen te bereiken.

Zoals al eerder gezegd: je hoeft niet altijd alles zelf te weten. Obstakels lijken vaak uniek, maar zijn vaker hetzelfde aan wat al velen hebben meegemaakt. Zoek dan ook naar kennis en ervaringen van anderen, in zowel gesprekken, boeken, cursussen, samenwerkingen en ga zo maar door.

Blijf altijd zelf nadenken

Je komt verder door een richting te kiezen en stapsgewijs te verbeteren, niet door steeds iets nieuws te proberen.

Bekijk altijd meerdere opties, luister naar verschillende meningen en vind zelf uit wat wel en niet voor jou werkt. Vind een balans tussen zelf ervaring opdoen en gebruik maken van de ervaring van anderen. Wat is voor jou de beste manier om de volgende stap te zetten?

Wil je gelijk de eerste stap zetten? Klik hier om het document te downloaden dat ikzelf dagelijks gebruik om mijn doelstellingen in lijn te houden. Zo zorg je in nog geen twee minuten per dag dat je op koers blijft!

Kan jij hulp gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In 15 minuten kom jij erachter wat de meeste waarde toevoegt aan jouw bedrijf en wat daarom je volgende focuspunt moet zijn.